Reculls de premsa: L´Eixida número 24 – Desembre

El passat 16 de novembre es feia púbica l’okupació d’un espai que farà les funcions de centre social i habitatge.
El diumenge 16, a mig matí, es començava a agrupar gent a la Plaça del Comerç. Poc després, al C/Gordi, 1, començaven a sentirse cops perquè estaven destapiant la porta d’entrada de la casa, desallotjada tot just feia 4 mesos. Davant una taula amb pica-pica i octavetes anunciant que l’okupació s’havia fet durant aquella setmana.

Al cap d’una estona, i quan la porta ja estava destapiada, van aparèixer dos cotxes dels Mossos d’Esquadra. Una persona de dins de la casa es va identificar, però els Mossos no en van tenir prou i van identificar també una noia que, solidàriament, estava repartint octavetes, malgrat no formar part del col•lectiu que reivindicava l’okupació.
La presència del cos repressor, que va augmentar en nombre, no va ser conflictiva tret d’uns moments de tensió en què van voler reclamar les fotografies a un fotoperiodista de la Directa que estava cobrint l’esdeveniment. L’advocat del fotoperiodista va aconseguir que els Mossos abandonessin la seva inútil demanda.

A dins la casa, la feina continuava amb l’acondicionament de l’immoble. Desenrunament, destapiar parets, netejar… moltes tasques a fer en un espai que vol ser CSO i habitatge. Unes tasques que a dia d’avui s’han anat completant amb l’acondicionament de la part inferior, que servirà de cafeta i distribuïdora, entre d’altres, així com amb la decoració exterior, on dues venus cobreixen la façana lateral. A la principal, que dóna al C/Pons i Gallarza, una gran pancarta hi diu “CSO la Gordíssima: una raó de pes per resistir i vèncer”.

I és que l’assemblea d’aquest CSO està conformada per gent a títol individual i un col•lectiu andreuenc, la Trinxera. Això ha fet que en aquest espai hi conflueixin gent de diverses famílies polítiques: llibertaris, comunistes, anarquistes, indepedentistes,… Tota una amalgama ideològica que està fent possible una necessitat per a Sant Andreu com és un espai fet des de la gent i per a la gent del poble, que serveixi de punt de trobada de projectes col•lectius que, cadascun des de la seva vessant, aportin el seu granet de sorra transformador.

Que aquest espai era una necessitat ho demostren els intents que hi han hagut des de l’últim espai allibertat. El Casal Popular Miquel Martí i Pol deixava d’existir el gener del 2006, i des d’aleshores, no quedava a Sant Andreu cap centre social alliberat, malgrat sí algunes cases okupades. L’estiu passat, l’Assemblea de Joves de la Trinxera realitzava un intent frustrat d’okupació. Poc més d’un any després, al setembre d’enguany, un grup de joves realitzava un segon intent frustrat.

A la tercera va la vençuda, diuen, i en aquest cas, el grup de joves que ha okupat el CSO la Gordíssima està tenint més sort que en els dos casos anteriors, ja que sembla que a nivell legal, la situació no és tampoc preocupant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: