Cerquem la Llum: Producció, Consum i Alternatives

El passat dissabte 17 de març es va celebrar cafeta més elèctrica del moment amb la presència de fins a una seixantena de persones. Al Centre Social Okupat La Gordíssima de Sant Andreu del Palomar i organitzat per La Adhesiva, Espai de Trobada i Acció. Sota el títol de Cerquem la Llum: Producció, consum i alternatives, vam mirar d’exposar, debatre i reflexionar col.lectivament entorn a diferents lluites relacionades amb l’electricitat des de les perspectives que ens van oferir 4 col.lectius ponents.

El Colectivo Chileno Mapuche Peüma Trawün ens va explicar els costos humans i ecològics de la producció d’energia en els territoris de Wallmapu i de la Patagonia per part de les transnacionals energètiques i també varen denunciar el megaprojecte Hidroaysén, que pretén construir cinc megarepreses a la Patagònia chilena inundant i destruint fins a 5.910 hectàrees.

En segon lloc, un company del Observatorio por los Derechos y la Supervivencia de los Pueblos Indígenas en Colombia ens va explicar de la lluita dels pobles de Colombia contra Endesa i de la relació que té amb els pobles indígenes de Chiapas o de Chile i de la pressió internacional que podem exercir des de Catalunya o des de qualsevol punt del món sobre les empreses que van a explotar els recursos i sobre els consolats i ambaixades dels països afectats.
Ens va explicar com el passat 6 de març un grup de persones es van reunir davant de la Seu de Endesa per assenyalar-la i denunciar, entre d’altres coses, el procés d’inundació de 9.000 hectàrees en territoris de sis municipis del departament colombià del Huila per a construir la hidroelèctrica de El Quimbo. Els camperols i pescadors que han estat resistint al desallotjament i a les obre que pretenen desviar el principal riu del país, el Magdalena, han estat reprimits violentament per la policia i per la seguretat privada de l’empresa.

Des del Grupo de Apoyo a la Zona Costa de Chiapas (Mèxic), es va explicar com s’estan organitzant en aquesta regió per a fer front a les tarifes abusives de la llum i com estan construint autonomia des de les comunitats. A través del Consejo Autonomo Regional de la Zona Costa de Chiapas i amb el Centre de Drets Humans Digna Ochoa, fa anys que reivindiquen una tarifa justa, que la llum sigui un dret humà i que s’aturi la sistemàtica repressió per part del govern mexicà i de Chiapas als defensors i defensores de drets humans.

Finalment, la cooperativa catalana Som Energia ens va explicar el seu projecte de consum i producció d’energia verda. Agafant experiències de cooperatives d’energia d’altres països com Alemanya per exemple, un dels objectius de Som Energia és anar trencant la relació comercial amb les grans companyies energètiques que produeixen tants impactes negatius ecològica i humanament parlant. Som Energia aposta pels projectes d’energies renovables, en el consum responsable i en la participació ciutadana.

En el debat hi va haver moltes preguntes de persones interessades en la cooperativa Som Energia i també es va parlar de com afrontar a les grans companyies energètiques. Es va reflexionar sobre l’impacte que les mineres i hidroelèctriques generen en els territoris sobre els quals s’ubiquen i com podem exercir pressió internacional. Finalment els col·lectius vam veure la importància de generar aliances des de les diferents lluites, traspassant les fronteres i agermanant les resistències, convertint-les en la mateixa.

La cafeta va estar amenitzada amb una obra de teatre que ens van presentar la cooperativa Som Energia on explicaven d’una manera més divertida les seves raons de ser i per un documental sobre la “Resistencia Civil al Pago a las Altas Tarifas de la Luz” (que per cert vam tenir el plaer de comptar amb la participació de la directora del documental a la cafeta) : http://www.youtube.com/watch?v=Hl7rTv6EHbU

Volem agrair la participació del col.lectiu Sopadors Vegans que van oferir la seva cuina solidaria per a benefici de les causes i van cuinar un deliciós menú vegà mexicà amb chile i postre de coco inclòs.

Finalment, les DJ Bullangues van posar-hi les salses, les cúmbies i el ska. Deixant un espai per al ball, les cerveses i per seguir comentant les reflexions apuntades i els continguts apresos durant la tarda en un espai més relaxat.

Pensem que hi ha moltes maneres de resistir, de denunciar, de crear alternatives. Però és quan les compartim entre nosaltres quan prenen més sentit. Ara és moment d’ajuntar-nos, de sumar forces, de ser creatives i sobretot de reflexionar i actuar conjuntament. Ens veiem a la pròxima, moltes gràcies a totes les persones que vareu venir, a les que vareu donar un cop de mà i a la resta … ens veiem a la pròxima!

Per +info sobre els col·lectius participants:
somenergia.coop
observatoriopic.org
gazcostachis.blogspot.com
colectivopeumatrawun.blogspot.com
adhesiva.org
lagordissima.wordpress.com

La Adhesiva, Espai de Trobada i Acció.
Barcelona, març del 2012.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: