Lluita i solidaritat, dues cares de la mateixa moneda

Seguint en la línia de treball de difusió de la situació repressiva i fer diners per als diferents casos, el Grup de Suport 29M va organitzar cafeta solidària al CSO La Gordíssima. Des del juliol, el Grup n’ha organitzat una cada primer dissabte de mes. Per Festa Major també farà activitats.En la cafeta del passat 10 de novembre, es va voler donar veu a un altre cas repressiu que afecta dos veïns andreuencs. Són dos conductors d’autobusos de TMB que recullen el cotxe a la cotxera del Triangle.

La repressió contra Òscar Jové ve de fa temps, de la lluita pels dos dies de descans setmanal. Jové estava gravant els piquets, sense participar-hi. La Guàrdia Urbana va facilitar que un esquirol sortís amb el cotxe, el piquet ho va voler impedir i la policia va carregar. Jové hi va acabar barrejat, caient al terra càmera en mà. El van detenir acusat d’agredir un agent, quan diverses proves demostren que no podia ser ell. Durant la detenció, Jové va sentir els crits i els petards de solidaritat des de dins la comissaria. Aquesta pressió popular al carrer va fer que pogués sortir el mateix dia.

En les imatges es podia veure que com a molt era falta, però ho van passar a delicte. A més, no van acceptar veure les imatges gravades per ell mateix. Al final, el van condemnar a un any i a 240€ de multa, assumits pel sindicat. Degut a la irregularitat de tot plegat, Jové ho té clar: “veus la injustícia que no estàs al mateix pla, el que diuen ells pesa més”.

Saturnino Mercader, l’altre company, va remarcar que volien explicar el cas perquè “el poble sàpiga que aquí també hi ha lluites i que la policia d’aquí també repremeix molt durament”. Tot seguit, va explicar el seu cas, que té a veure amb el 29M ell tornava del piquet d’Horta i es va trobar amb la detenció d’un membre del piquet de Sant Andreu. Tot i no conèixer-lo, es va oposar la seva detenció, dirigint-se verbalment als agents de la Guàrdia Urbana. La seva resposta va ser “a tu et coneixem”.

A l’endemà, el van trucar els Mossos. Ara, tant Mercader com el detingut, militant d’Endavant, estan a l’espera de saber què dictamina la jutgessa després que declaressin acusats de delicte de desordres públics l’octubre passat. En pocs mesos s’hauria de saber la data de judici.

Reprenent el fil anterior, Jové va remarcar que la fiscalia demanava més pena que l’acusació particular de la Guàrdia Urbana. “Això demostra que sabien que no era jo”, va assegurar. També reafirma el paper de l’Estat, que actua d’ofici de manera molt repressiva contra qui lluita pels seus drets. Això va obrir debat entre la gent assistent a la xerrada. Una membre del Grup de Suport ho va assegurar clarament: “abans, era il·lusa, pensava que si no feia res no tenia perquè patir. Ara ja no, ara sé que puc ‘pillar’ només per estar al lloc equivocat”.

En la necessitat de la lluita, la plantilla de TMB actua també contra els esquirols: “hem canviat els horaris perquè sigui més fàcil enganxar els esquirols”. Això no és gratuït; Mercader assegura que “hem patit el sistema: la policia, els muntatges policíacs, la premsa, els polítics…”. La premsa va arribar a publicar mòbils d’alguns sindicalistes, mentre els acusaven d’aristocràcia sindical, etc. No és d’estranyar si tenim en compte el que els va dir la directora de TMB a la plantilla: “a autobusos s’ha d’acabar que cada cop que feu una vaga la guanyeu”.

I això que la lluita no és fàcil. Segons Jové, hi ha treballadors afiliats a sindicats grocs -per tenir més seguretat- que després en voten de combatius. Però això permet que hi hagi sindicalisme groc, perquè té massa social. Al mateix temps, això també fa que hi hagi gent combativa que ara no vol seguir la convocatòria dels grocs i que no faran vaga el 14 de novembre; “pot passar”, van assegurar. Segons sembla, quan hi ha vagues generals és l’empresa qui impedeix que es faci més que els serveis mínims; s’evidencia el pacte entre sindicats grocs i patronal.

Arran d’això, el públic assistent va començar a debatre sobre què fer a Sant Andreu per la vaga del 14N. Es va dir de fer una llista amb tots els comerços que no facin vaga i denuciar-los, tant per internet com al carrer; cal evitar que la gent hi consumeixi.

Finalment, tot llegint un dels atestats del 29M, va concloure la xerrada fent una crida a participar de la vaga i jornada de lluita del 14N així com a preparar la següent. Al vespre, i ja amb els pintxos damunt la taula, va tenir lloc l’actuació del grup musical andreuenc La Neurona Coixa, que va cloure la jornada.

Podeu trobar més fotos al flickr de l’assemblea: https://secure.flickr.com/photos/assembleastap2/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: