Projecció d’un documental + xerrada “Yolanda en el País de lxs estudiantxs” al CSO

10003668_10154811642475545_2385044488965865356_oL’assassinat de Yolanda González va ser reivindicat des de Barcelona per un portaveu del Batallón Vasco Español que assegurava haberla matat per “una España grande, libre y única” i l’acusaven de pertànyer a ETA. En aquest mateix comunicat precisaven que la jove havia sigut “interrogada i executada”.

En un moment de canvi i tensions polítiques, l’assassinat d’aquesta jove va provocar una gran onada de protestes i manifestacions en tot l’estat. L’esquerra ja acumulava a les seves esquenes desenes de morts a mans de militants de l’extrema dreta o les forces de seguretat.

Yolanda era basca i d’esquerres, però no militava a ETA, sinò al Partit Socialista dels Treballadors (PST), una organització trotskista que s’allunyava dels postulats nacionalistes de l’esquerra abertzale.

Aviat va començar en política i va passar per diferents organitzacions de l’esquerra. Ja instal.lada a Madrid amb el seu company, Yolanda va començar a estudiar al Centre de Formació Professional de Vallecas i va participar en totes les mobilitzacions estudiantils, de tal forma que va arribar a ser la representant del seu centre a la Coordinadora d’Estudiants d’Ensenyament Mitjà.

El 28 de gener de 1980 es produeix una vaga d’Ensenyament Mitjà i només quatre dies més tard, el dia 1 de febrer, fou segrestada a la porta de casa seva a punta de pistola. Fou interrogada i torturada al cotxe dels esquadristes. Davant la seva resistència, van parar el cotxe, Emilio Hellín Moro va treure la seva Walter P-38 de 9 milímetres i li va disparar dos cops al cap. Ignacio Abad li va donar el tret de gràcia i la van deixar a la cuneta de la carretera on va ser trobada.

Hellin, després d’una petita condemna aconsegueix escapar a sud-amèrica. Després de canviar-se el nom, torna a l’estat espanyol i col.labora amb el govern en el sector de la seguretat informàtica.

La vida de Yolanda, la seva mort i la vida d’Hellin és el veurem i comentarem el dijous 27 de novembre a les 19h al CSO La Gordíssima.

Us esperem a totes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: